25 — 28.05.2022

Alice Ripoll / Cia REC Rio de Janeiro

Lavagem

dans

Pilar

Aankomst met rolstoel te bevestigen bij reservatie online of via het ticketbureauToegankelijk voor rolstoelgebruikers | ⧖ 1h10 | €18 / €15 | Age rating: 14 years

Met emmers, water, zeep en schuim onderzoeken de dansers van de Braziliaanse choreografe Alice Ripoll de handeling van schoonmaken als een performatief en politiek gebaar in Lavagem. De performers gebruiken zeepschuim om er beelden uit te puren. De bellen kleuren hun zwarte lichaam wit, en roepen een droomwereld op, maar zeep is door haar typische eigenschappen ook een bron van frustratie: het verhindert de dansers·essen om rechtop te blijven staan, drijft hen uiteen of dwingt hen elkaar te ondersteunen. Na aCORdo en CRIA komt Alice Ripoll voor de derde keer naar Kunstenfestivaldesarts om er Lavagem voor te stellen. Deze studie over ‘properheid’ wordt voor Ripoll ook een onderzoek naar de identiteiten die in het nauw gedreven worden om bepaalde essentiële taken in onze samenleving uit te voeren, een ongelijkheid die tijdens de pandemie alleen maar scherper werd in Brazilië en daarbuiten. Precies deze kwestie kaarten de dansers·essen aan door een nauwer en meer rechtstreeks contact met het publiek aan te gaan, waarbij ze de gevestigde sociale hiërarchie en de klassieke verhouding podium/zaal omverwerpen.  

read more

LAVAGEM

In Lavagem, het laatste werk van Alice Ripoll en Cia REC, vermengen werkelijkheid en fantasie zich in een delirium dat doet denken aan een apocalyptische droom. Met behulp van emmers, water en zeep onderzoekt deze performance de ambivalente daad van het schoonmaken en wassen. Daarbij kijkt het kritisch naar de fysieke en historische connotaties ervan. Lavagem legt meervoudige poëtische beelden bloot, van exodus, ontmoetingen, rituelen, wedergeboorte en verzet.

In het Braziliaans Portugees betekent het woord “lavagem” ‘reinheid’, ‘de handeling van het schoonmaken’, ‘zuivering’, maar het betekent ook ‘etensresten’. “Lavagem de dinheiro”, of ‘witwassen van geld’, is een uitdrukking die wordt gebruikt om de illegale oorsprong van inkomsten te verhullen. “Lavagem cerebral”, of ‘hersenspoeling’, is wat je doet om iemand te dwingen op een bepaalde manier te denken. “Alma lavada”, of ‘gezuiverde ziel’, betekent dat je opgelucht bent en je vredig voelt; dat alle lopende zaken opgelost zijn.

Wat moet er eigenlijk schoongemaakt worden? De huizen, het vuil in de kamers? De achtergelaten sporen, de historische feiten? De lichaamsgeuren, die we ruiken als we dicht bij elkaar komen? … Zeepsop kleurt de lichamen en zinspeelt op onzichtbaarheid; bubbels suggereren een wereld van dromen, die in schril contrast staat met het ernstige gebrek aan sociale gelijkheid in de echte wereld.

Het publiek kan naar dit stuk kijken vanuit een esthetisch standpunt, maar het kan zich ook aangesproken voelen door thema’s die verband houden met sociale status en hiërarchie, gedetermineerde levenslopen, en potentiële vooruitzichten.

Door een innig contact met het publiek op te bouwen, schept deze performance de mogelijkheid om nieuwe manieren te vinden om verbinding te maken tussen performers en toeschouwers. Zo stelt het de ervaring van een gedeelde ruimte voor. Fysieke nabijheid kan claustrofobisch aanvoelen, en concrete of symbolische benauwdheid suggereren; maar het kan zich ook voordoen als een knusse schoot, waar geuren, huidtexturen, en lichaamswarmte, worden ervaren.

Lavagem presenteert een voorouderlijk verleden vol moeilijkheden en struggles, maar ook een dansante vertelling vol geheimen over plezier en gelukzaligheid.

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, Pilar
Regie: Alice Ripoll | Origineel idee: Alan Ferreira | Performers: Alan Ferreira, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Rômulo Galvão, Tony Hewerton, Tuany Nascimento | Productieleidsters: Natasha Corbelino, Corbelino Cultural | Productie assistente, set assistente: Thais Peixoto | Artistiek assistente: Laura Samy | Muzikale assistente: Rodrigo Maré, Helena Bittencourt | Foto’s: Renato Mangolin | Scenografie: Raquel Theo | Visagisme, rekwisieten: Cleber de Oliveira | Kostuums: Paula Ströher | Belichting: Tomas Ribas | Lichttechnicus: Nadja Naira | Tourplanning: ART HAPPENS | Ondersteuning: Rafael Machado Fisioterapia 
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, PACT Zollverein, Kaserne Basel, Wiener Festwochen, Julidans, Festival de la Cité Lausanne, Passages Transfestival, Romaeuropa Festival en Teatro di Roma – Teatro Nazionale, Festival d’Automne à Paris
Met dank aan: Alexandre Belfort, Sulamita Costa, Juliana França, André Oliveira, Walace Ferreira, Juliete Schultz, Mauricio Lima, Pedro Bento, Thamires Candida, Dilo Paulo, Diewry Patrick, Lenna Santos de Siqueira, Camila Rocha, Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro, Arnoldo Pereira de Souza, Anita Tandeta, Camila Moura, Renato Linhares, Cecilia Ripoll, Andrea Capella, Casa de Mystérios e Novidades
 

website by lvh