07 — 09.05.2022

Marlene Monteiro Freitas Lissabon

idiota

dans — premiere

KANAL-Centre Pompidou / K1

⧖ 1h15min | €18 / €15

De mythe van Pandora dook waarschijnlijk voor het eerst op als antwoord op een oeroude vraag: waarom worden mensen ziek en sterven ze? Waarom gebeuren er slechte dingen? Hoewel Pandora vaak wordt veracht als brengster van kwaad, heeft ze ook vruchtbaarheid gebracht, want geboorte en dood bestonden niet voor zij ze vrijliet. In deze performance loert Idiota in de doos van Pandora vanuit de wens Hoop gade te slaan. Na in het hart van de doos te zijn geglipt, zullen Idiota’s zintuigen en zelforiëntering op de proef worden gesteld, waarbij ramen spiegels worden, en de deur een zelfportret… Om de weg naar buiten te vinden moet Idiota deze uitdaging aangaan. Aan de basis van deze nieuwe creatie van de Kaapverdische choreografe Marlene Monteiro Freitas ligt een dialoog tussen haar werk en dat van de schilder Alex Silva (1974 – 2019). De choreografie toont Freitas’ meesterschap en veelzijdigheid, in een performance die bijzonder lang nazindert. 

Erratum: idiota zal plaatsvinden in K1 - KANAL Centre Pompidou en niet in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, zoals aanvankelijk in de brochure stond aangekondigd. Onze excuses voor deze wijziging.

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts, KANAL-Centre Pompidou
Choreograaf, performer: Marlene Monteiro Freitas | Assistentie: Hsin-Yi Hsiang | Scenografie: Marlene Monteiro Freitas, Miguel Figueira, Yannick Fouassier | Lichtontwerp: Yannick Fouassier | Geluidsontwerp: Rui Antunes | Kostuums: Marlene Monteiro Freitas

Productie: P.OR.K (Soraia Gonçalves, Joana Costa Santos) | Spreiding: Key Performance | Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, CNAD – Centro Nacional de Arte, Artesanato e Design, Festival d’Automne in Paris, Grec Festival de Barcelona, Wiener Festwochen | Met de steun van: Theater Freiburg, Mattatoio – Azienda Speciale Palaexpo

P.OR.K Associação Cultural is gesteund door Governo de Portugal – Ministério da Cultura / Direção-Geral das Artes

Marlene Monteiro Freitas is de laureaat van Evens Arts Prize 2021, een tweejaarlijkse prijs die kunstenaars eert die zich bezighouden met hedendaagse uitdagingen in Europa.

→ see also: Mal - Embriaguez Divina
website by lvh