11 — 20.05.2021

Akira Takayama Tokio

McDonald’s Radio University

lecture — premiere

Beursplein

Frans, Nederlands, Engels | ⧖ ±15min | Gratis toegang | De lezingen op het Beursplein zijn in openlucht

Terwijl kunstenaar Akira Takayama sprak met nieuwkomers die via de Balkanroute naar Europa migreerden, raakte hij geïnteresseerd in het feit dat – dankzij gratis wifi, de mogelijkheid om een telefoon op te laden en toegang tot toiletten – McDonald’s werden gezien als ontmoetingspunten en plaatsen waar informatie over de reis gedeeld kon worden. Dit inspireerde hem om McDonald’s Radio University te creëren, een project waarbij Takayama het utopische plan realiseert voor een gedecentraliseerde en mobiele universiteit, ooit ontworpen door de Britse architect Cedric Price. Takayama gebruikt zijn plannen om een model te ontwikkelen dat kennis overdraagt en een opleiding mogelijk maakt voor mensen wier kennis momenteel niet erkend wordt in de maatschappij (nieuwkomers, mensen in precaire jobs, thuislozen, …). In een lezingenreeks gedurende het festival verdiepen de ‘professoren’ zich gedurende tien dagen in de traditionele academische canon van kennis door gebruik te maken van hun eigen levenservaringen en onderzoeksinteresses. Van harte welkom op het Beursplein, tegenover de McDonald’s, om de verschillende live conferenties van de leerkrachten bij te wonen.

 • 11.05, 19:00 Kinda Almaaz (Engels)
  Chimie – Chemistry as a matter of choice

  Een jonge apotheker deelt haar passie voor chemie en hoe ze die tijdens de Syrische revolutie als wapen gebruikte om ontheemden en hun kinderen te steunen.
 • 12.05, 19:00 Abdelkader Amoura (Frans)
  Etudes urbaines – Squatter, recycler, récupérer : 3 stratégies de survie en ville
  Een expert in de informele economie deelt zijn overlevingsstrategieën in Brussel en hoe hij de middelen vindt om meer zelfvoorzienend te zijn door middel van kraken, voedselterugwinning en recycling.
 • 13.05, 19:00 Kevin Champt (Nederlands)
  Gender Studies – Drag Queen Patient Zero
  Een expert op het gebied van dragcultuur en performance geeft uitleg over gendernonconformiteit en hoe vaste identiteiten op het podium en in het leven uit te dagen.
 • 14.05, 19:00 Barry Mamaddou Lamarana (Frans)
  Economie – Le développement économique et social

  Van nationale planning tot informele economieën, van Guinee-Conakry tot België, analyseert een voormalig econoom de (on)mogelijkheden om bij te dragen tot de economische en sociale ontwikkeling van zijn land.
 • 15.05, 19:00 Mohamed Almafrachi (Frans)
  Etudes culturelles –
  De l'Irak vers la Belgique: quelques différences culturelles en 5 blagues
  Een Iraakse acteur stelt enkele culturele stereotypen in vraag met 5 grappen die hem hielpen tijdens zijn reis van Bagdad naar Brussel.
 • 16.05, 19:00 Fabienne (Frans)
  Anthropologie sociale – Le restaurant social

  Een deskundige en stamgast van een sociaal restaurant stelt een geleid bezoek van de plek en legt uit hoe deze functioneert als een toevluchtsoord dat de menselijke waardigheid "herstelt" en een brug biedt tussen de wereld van de armoede en die van de anderen.
 • 17.05, 19:00 Soniabyby Sona (Frans)
  Etudes familiales –
  L'arbre généalogique de Sonia: une histoire belgo-congolaise
  Een Belgisch-Congolese deskundige legt de procedures voor de erkenning van het vaderschap uit vanuit haar eigen ervaring als vrouw van gemengd ras, verwikkeld in de postkoloniale geschiedenis van de DRC waar zij is opgegroeid.
 • 18.05, 19:00 Fouzia Sadala (Nederlands)
  Culturele antropologie – Wat betekent een “safe space” voor mensen van kleur in een witte universiteit
  Met als start een liefdesverhaal legt een studente van kleur uit wat een  "safe space" kan betekenen binnen een witte universiteit en hoe je eigen "uitverkoren familie" te vinden.
 • 19.05, 19:00 Kinda Almaaz (Engels)
  Chimie – Chemistry as a matter of choice

  Een jonge apotheker deelt haar passie voor chemie en hoe ze die tijdens de Syrische revolutie als wapen gebruikte om ontheemden en hun kinderen te steunen.
 • 20.05, 19:00 Hussein Alqawas (Engels)
  Swimming –
  The river as a teacher
  Een jonge para-zwemmer uit Irak herinnert zich hoe de rivier de Tigris als zijn leermeester fungeerde, hem zijn handicap als een kracht liet ervaren en de weg effende naar wedstrijdzwemmen en coaching voor kinderen met en zonder handicap.

 

read more

Terwijl theaters en musea steeds luider pleiten voor de aanvaarding van vluchtelingen, leven bij McDonald’s reeds meerdere culturen en etnische groepen naast elkaar. McDonald’s is niet alleen een fastfoodrestaurant, maar ook een plek die immigranten en vluchtelingen verwelkomt, niet enkel als klanten maar ook als personeel. Het is een plaats waar vele etniciteiten, rassen, religies en leeftijden naast elkaar bestaan en die tijdens dit project wordt omgevormd tot een ‘universiteit’.

McDonald’s Radio University is een project waarbij vestigingen van McDonald’s-restaurants in een stad worden omgetoverd tot collegezalen, zodat een universiteit ontstaat die de hele stad omspant. De ‘professoren’ zijn immigranten of vluchtelingen die hun thuisland hebben moeten verlaten, en mensen wier unieke kennis niet wordt opgemerkt. De studenten zijn ‘klanten’ die een McDonald’s binnenlopen en een lezing bestellen samen met een hamburger en een cola.

In normale omstandigheden zouden de sprekers aanwezig zijn in de zaak en hun lezingen via reversmicrofoons brengen zodat deze over de hele ruimte gehoord kunnen worden. Via draagbare radio’s en koptelefoons die aan de toonbank worden uitgedeeld, kunnen de aanwezige studenten de lezingen in real time volgen. De opgenomen colleges blijven nadien op elk ander tijdstip beschikbaar om te beluisteren, in combinatie met een burger en een drankje.

De McDonald’s Radio University op het Kunstenfestivaldesarts 2021 vindt plaats voor de McDonald’s op het Beursplein. Ze biedt 10 dagen lang – van 11 tot 20 mei – lezingen aan van ‘professoren’ die vandaag allen in Brussel wonen en afkomstig zijn uit Algerije, Congo, Egypte, Guinee, Syrië, Irak en België.

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts

Concept, regie: Akira Takayama | Professoren: Kinda Almaaz, Mohammed Almafrachi, Hussein Alqawas, Abdelkader Amoura, Barry Mamaddou Lamarana, Mustapha Saad, Soniabyby Sona, Fabienne, Kevin Champt, Fouzia Sadala | Dramaturgie: Flore Herman | Assistente regie en productieleiding: Saki Tanaka | Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, CIFAS - Centre international de Formation en Arts du Spectacle | In samenwerking met: Cultureghem, DoucheFLUX, La Plateforme Citoyenne de l'Aide aux Réfugiés (BXL Vluchtelingen), Les Petits Riens | Met dank aan: Radio Campus Bruxelles, Leslie Doumerc en Arthur Lacomme voor hun technische ondersteuning | Het project ging in 2017 in première in Künstlerhaus Mousonturm en in zeven McDonald's-winkels in Frankfurt, Duitsland | McDonald's Radio University is het project dat in 2020 door de Friends van het Kunstenfestivaldesarts werd ondersteund.

 

website by lvh