Frie Leysen en Christophe Slagmuylder gelauwerd op de Prix de la Critique

02/10/2018

Frie Leysen en Christophe Slagmuylder kregen gisteren avond de Prijs Bernadette Abraté op de Prix de la Critique. Deze prijs lauwert een persoon die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in de Franse Gemeenschap.

De jury over deze prijs: "En honorant par cette récompense Frie Leysen et Christophe Slagmuylder, le jury tient à saluer leur travail accompli à la création et à la programmation du Kunstenfestivaldesarts. Tous les ans, au mois de mai, l'événement créé en 1994 fait de Bruxelles la capitale européenne des arts de la scène. Des centaines d'artistes en théâtre, danse, performance et arts plastiques venus du monde entier apportent un regard singulier sur notre monde. Frie Leysen en fut la créatrice et la directrice du festival 1994 en 2004. Christophe Slagmuylder lui a succédé, prolongeant cette collaboration inédite entre les différentes institutions culturelles de la capitale.

Alle prijzen en laureaten vind je op RTBF.be.

Gezocht: deelnemers nieuwe creatie van Federico León

25/09/2018

Voor de nieuwe creatie van Argentijnse theaterregisseur Federico LeónYo escribo, vos dibujás, zijn we op zoek naar een twintigtal lokale deelnemers met min of meer gedefinieerde profielen.

Lees hier de volledige oproep.

Fantastisch nieuws : we hebben een nieuw directeurstrio!

24/09/2018

De Raad van Bestuur van het Kunstenfestivaldesarts heeft Sophie Alexandre, Daniel Blanga Gubbay en Dries Douibi aangesteld als opvolgers van Christophe Slagmuylder aan het hoofd van het festival. De Raad van Bestuur heeft het artistieke project van Daniel Blanga Gubbay en Dries Douibi weerhouden en zij zullen Sophie Alexandre vervoegen als directeurs. Het trio zal het derde hoofdstuk van het Kunstenfestivaldesarts schrijven, samen met het sterke vaste team, dat enthousiast is over de beslissing.

De benoeming is een bewuste en weloverwogen keuze voor een nieuw directiemodel, gedragen door drie directeurs met complementaire profielen: het Brusselse netwerk van Sophie Alexandre, het internationale profiel en de artistieke visie van Daniel Blanga Gubbay en de uitvoerige dramaturgische ervaring en betrokkenheid bij de Brusselse artistieke scène van Dries Douibi.

De volledige bio’s van de directeurs  >>

Het artistieke project van Daniel Blanga Gubbay en Dries Douibi werd geselecteerd omwille van de radicale artistieke visie en de kunstenaarsgerichte aanpak. Ze willen de relatie tot de stad herdenken en verfrissende impulsen geven aan de verankering van het festival op lokaal niveau. Tegelijk maakt het project nieuwe verbindingen mogelijk met internationale netwerken en ongewone creatiecontexten. Het biedt ruimte voor vernieuwing én verdieping, met de ambitie om diverse publieken te ontmoeten, met oog voor continuïteit en dankzij een breed netwerk van partners.

De Raad van Bestuur werd in deze beslissing gesteund door een jury van experts samengesteld uit Mette Edvardsen (kunstenaar), Zoë Gray (senior curator WIELS), Lars Kwakkenbos (docent KASK), Laurence Rassel (directrice ERG) en Annemie Vanackere (intendant HAU).

Deze nieuwe start voor het festival gaat gepaard met een vernieuwing op het niveau van de Raad van Bestuur met de benoeming van twee nieuwe voorzitters: Bie Vancraeynest en Anne Hislaire volgen Marion Hänsel en Geert Van Istendael op.

De nieuwe directie zal nu beginnen met de finalisering van het programma van de 24ste editie van het Kunstenfestivaldesarts. Deze vindt plaats van 10 mei tot en met 1 juni 2019.

Foto : Bea Borgers

Loop stage bij Kunstenfestivaldesarts 2019!

14/09/2018

Ben je op zoek naar een boeiende, dynamische stage bij een Brussels festival met internationale uitstraling? Heb je zin om het festival achter de schermen mee te maken? We zijn op zoek naar stagiair.e.s voor Productie, Communicatie, Administratie en Publiekswerking! Stuur je korte motivatiebrief + cv naar ons door voor 22 oktober. Meer info:

Hou de pagina Jobs & Stage in de gaten voor meer stages of info.

Bedankt en tot ziens, Christophe Slagmuylder!

31/08/2018

Vandaag is het Christophe Slagmuylders laatste dag in ons midden. Na twaalf jaar aan het roer van het Kunstenfestivaldesarts, vertrekt hij voor Wenen waar hij de artistieke leiding van de Wiener Festwochen zal overnemen vanaf maandag 3 september.

Klik hier om meer te weten over de Wiener Festwochen of om contact op te nemen met Christophe Slagmuylder.

De benoeming van de nieuwe artistieke leiding van het festival zal in de loop van de maand september bekend gemaakt worden.

Christophe Slagmuylder gaat Wiener Festwochen 2019 leiden

27/06/2018

Christophe Slagmuylder, algemeen en artistiek directeur van het Kunstenfestivaldesarts, is benoemd tot artistiek directeur van de Wiener Festwochen.

Het internationaal gerenommeerde festival vindt plaats in Wenen van 10 mei tot 16 juni 2019. Christophe Slagmuyder treedt er in dienst vanaf 1 september en beëindigt dan ook zijn functie bij het Kunstenfestivaldesarts, dat hij leidt sinds 2007.

Deze benoeming brengt de aanstellingsprocedure van een opvolger voor Christophe Slagmuylder in een stroomversnelling. De nieuwe artistieke directie zal zo snel mogelijk na de zomer beginnen, ook al is de programmatie voor het festival van 2019 al grotendeels bepaald. De gekozen opvolger zal begin september bekendgemaakt worden.

Het zal ook de gelegenheid zijn om terug te blikken op de 12 jaren waarin Christophe Slagmuylder het Kunstenfestivaldesarts heeft geleid en de balans op te maken van de uitzonderlijke programmatie die hij in Brussel heeft verwezenlijkt.

Kunstenfestivaldesarts zoekt een artistiek directeur/directrice

02/06/2018

Bekijk de volledige vacature

Verzending kandidaturen per e-mail naar sophie@kfda.be, uiterlijk op 25 juni om 18u.

Dit was 4-26.5.2018

31/05/2018

De 23e editie van het Kunstenfestivaldesarts liep op zaterdag 26 mei af in Brussel. Bijna veertig werken van kunstenaars uit de hele wereld drongen tot Brussel door en brachten debatten, gesprekken, workshops en feesten met zich mee.

Met bijna 98% van de zaalbezetting (en meer dan 26.500 verkochte tickets) is het duidelijk dat het festival erin slaagt om een breed, Brussels én internationaal publiek te verzamelen rond artistieke projecten die proberen te ontsnappen aan gangbare talen en vormen.

We bedanken iedereen die deze festivaleditie met ons "gemaakt" heeft: de kunstenaars, de partners en het publiek.

Het Kunstenfestivaldesarts 2019 vindt plaats van 10 mei tot 1 juni 2019.

Tot volgend jaar!

Kunstenfestivaldesarts 2018 op BRUZZ

25/05/2018

Bruzz maakte een mooie videoreportage over de 23e editie van het Kunstenfestivaldesarts. Artistiek directeur Christophe Slagmuylder neemt je mee achter de schermen.

Bekijk de video hier.

Extra tickets concert Charlemagne Palestine & Nico Vascellari - 25/05 in Kanal – Centre Pompidou

24/05/2018

Er zijn extra tickets beschikbaar voor het concert van Charlemagne Palestine & Nico Vascellari, vanavond 25/05 in Kanal – Centre Pompidou. Na afloop is er een gratis party! 

Koop tickets (online tot 17:00 of aan de kassa in Kanal — Centre Pompidou)

☛ Componist, muzikant, sjamaan en beeldend kunstenaar, Charlemagne Palestine, opende het festival al met een memorabel klokken- en orgelconcert in de Kathedraal van St-Michiel en St-Goedele. In Kanal spreekt hij zijn imago van punkicoon aan.  

Nico Vascellari werkt met complexe en exentrieke installaties die performatieve en sculpturale elementen combineren met tekeningen, collages, video's en sonische shows. Hij is tevens zanger in de punkband With Love en heeft naam en faam in de undergroundscene.