La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I)

  04/05  | 20:15
  05/05  | 20:15
  06/05  | 15:00
  08/05  | 20:15
  09/05  | 19:30
  10/05  | 20:15

€ 30 / € 20 (-25/65+)
NL / FR > FR / NL

Fictie of realiteit. Welk van de twee is het meest schuldig? Met La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I) begint Milo Rau aan een nieuwe reeks: een langlopend performatief onderzoek naar het verleden, het heden en de toekomst van het theater, de oudste kunstvorm van de mensheid. De Zwitserse regisseur, intussen een absolute referentie in de internationale toneelwereld, snijdt er een fundamentele kwestie in aan: de representatie van geweld en traumatische gebeurtenissen op het podium. Sinds haar ontstaan is theater een dodenbezwering, een rituele ervaring van primitieve misdaden en van collectieve trauma's. Welke intriges, intenties of toevalligheden kunnen tot moord leiden? Welke rol speelt het publiek daarin en wat is de schuld van het collectief? Samen met vier acteurs (Sara De Bosschere, Sébastien Foucault, Johan Leysen en Tom Adjibi), evenals arbeider Fabian Leenders en hondenoppas Suzy Cocco, volgt Rau het spoor van een misdaad, op zoek naar de essentiële dodelijke slachtoffers en emoties van de tragische ervaring: verlies en verdriet, leugen en waarheid, rampspoed en angst, wreedheid en terreur. Vertrekkend van een tragisch fait divers dat jaren geleden in Luik plaatsvond, vertelt La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I) over de ellende van een postindustriële stad die langzaam wegzinkt in een moeras van wanhoop en geweld. Fictie of realiteit?

Zie ook

 • Ontmoeting met de acteurs, Bertrand Daele, Frédéric Gillot, Hassan Jafi & Caroline Lamarche op 6/05 - 17:00 (moderator: Eva-Maria Bertschy)
  Tijdens het maken van stukken ontmoeten Milo Rau en zijn team veel mensen die hun werk beïnvloeden. Na de voorstelling spreken de acteurs met enkele figuren die belangrijk waren voor de creatie van La Reprise over de ervaringen tijdens de repetities en uitvoeringen.
 • Artist talk met Milo Rau & Olivier Bailly (Médor) op 9/05 – 22:00 > 23:00
 • Ishane Jarfi Dag op 17/05 in het centrum van Brussel

Concept, tekst & regie Milo Rau   

Met Sara De Bosschere, Suzy Cocco, Sébastien Foucault, Fabian Leenders, Johan Leysen, Tom Adjibi   

Onderzoek & dramaturgie Eva-Maria Bertschy   

Medewerker dramaturgie Stefan Bläske, Carmen Hornbostel   

Scenografie & kostuums Anton Lukas   

Video Maxime Jennes & Dimitri Petrovic   

Lichtontwerp Jurgen Kolb   

Technische leiding Jens Baudisch   

Productie Mascha Euchner-Martinez, Eva-Karen Tittmann   

Regieassistent Carmen Hornbostel   

Dramaturg assistent François Pacco   

Scenografie assistent Patty Eggerickx   

Publiek relaties Yven Augustin   

Design Nina Wolters   

Materiaal Workshops & studios du Théâtre National Wallonie-Bruxelles   

Presentatie Kunstenfestivaldesarts, Théâtre National Wallonie-Bruxelles   

Productie International Institute of Political Murder (IIPM), Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles 

Met de steun van Capital Cultural Fund Berlin & Pro Helvetia   

In samenwerking met Kunstenfestivaldesarts, NTGent, Théâtre Vidy-Lausanne, Théâtre Nanterre-Amandiers, Tandem Scène Nationale Arras Douai, Schaubühne am Lehniner Platz Berlin, Théâtre de Liège, Münchner Kammerspiele, Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt a. M., Theater Chur, Gessnerallee Zürich, Romaeuropa Festival  

Met bijdrage van ESACT Liège  

Ondertitelen met de steun van ONDA

Back to top
LA REPRISE HISTOIRE(S) DU THÉÂTRE (I)

Tijdens een aprilnacht in 2012, op een straathoek voor een homobar, praat Ihsane Jarfi met een groep jonge mannen in een grijze Polo. Twee weken later wordt zijn levenloze lichaam teruggevonden aan de rand van een bos. Hij blijkt op brutale wijze urenlang gefolterd en vermoord te zijn. De hele stad reageert onthutst en geschokt op de misdaad. Milo Rau reconstrueert de zaak op een toneelpodium – met acteurs en bewoners van Luik. 

Van in het begin was theater een bezwering van de doden, een ritueel herbeleven van oermisdaden en van collectieve trauma’s. In La Reprise, het eerste deel van Milo Rau’s reeks Histoire(s) du théâtre, behandelt de regisseur het thema van de tragiek in de vorm van de vertelling van een
strafzaak – met wisselende gezichtspunten en in vijf bedrijven. Hoe ontstaat een misdaad? Is er opzet of toeval in het spel? Welke rol speelt het publiek? Wat is de schuld van de gemeenschap? Kan men een misdaad reconstrueren? En wie plaatst men dan op het toneel? Samen met Sara De Bosschere, Sébastien Foucault, Johan Leysen en Tom Adjibi, alle vier acteurs, en met magazijnbediende Fabian Leenders en hondenoppas Suzy Cocco probeert hij te bevatten hoe men een halsmisdaad kan begaan, en tegelijk ook de ellende en de basisemoties van een tragische ervaring – verlies en verdriet, leugen en waarheid, onheil en angst, wreedheid en terreur – te begrijpen. Zes acteurs, beroeps en amateurs, zijn verstrengeld in de grandeur en de dieptepunten van het leven en het theater. Ze kruipen in de huid van de protagonisten van een gewelddadige moordzaak. Een manifest voor een democratisch theater van het reële. 

Deze productie is de eerste in Milo Rau’s reeks Histoire(s) du théâtre, een langdurig performatief onderzoek van ’s mensen oudste kunstvorm, dat in het seizoen 2018/19 wordt voortgezet door de Congolese choreograaf Faustin Linyekula. In dit eerste deel nemen Rau en zijn team de fundamentele problemen van hun artistieke arbeid van de afgelopen 15 jaar opnieuw onder de loep: de vraag hoe men geweld en traumatische gebeurtenissen op het podium kan voorstellen. Een onderzoek
naar de fundamentele tragiek van het mens-zijn en een ode aan de kracht van het theater. 

La Reprise is de eerste productie volgens het “Manifest van Gent” – een reeks regels die zullen worden toegepast op alle producties van NTGent onder het artistiek directeurschap van Milo Rau. Het Manifest zal officieel bekendgemaakt worden op 18 mei 2018 in NTGent.

Back to top