Dependencies

Hana Miletić is een scherpe waarneemster van sociale realiteiten die vaak onopgemerkt blijven in de publieke ruimte. Met oog voor tekens van schaarste en verwaarlozing verkent ze de stad en haar door migratie gevormde gemeenschappen. Ze legt verbanden tussen datgene waaraan we aandacht schenken en onze ideeën over waarde. Haar interesse in straatfotografie en genderstudies is nooit veraf in haar werk dat verschillende vormen aanneemt: van sculptuur en textiel tot poëzie en performance. Haar tentoonstelling in WIELS vertrekt van een feministisch perspectief op arbeid en zorg aan de hand van een reeks handgeweven textielwerken. Miletić onderzoekt hoe bepaalde taken die conventioneel worden toebedeeld aan vrouwen en/of migranten ondergewaardeerd worden in patriarchale, kapitalistische samenlevingen en introduceert deze problematiek in collaboratieve programma’s van lezingen, filmvertoningen en workshops. De leesgroep Knowledge Is A Does, waar Miletić deel van uitmaakt, stelt onder de naam Disassemblies een avond van theorie en poëzie voor in de Beursschouwburg. Samen met het open kunstenhuis Globe Aroma faciliteert Miletić bovendien twee workshops in WIELS.

Dependencies (tentoonstelling)
meer info: www.wiels.org

Disassemblies (avondprogramma met verschillende interventies/optredens)
> meer info hieronder
13/05 — 18:00 @ Beursschouwburg
gratis / reservatie via het bespreekbureau

Felt workshop
12/05 en 26/05 @ WIELS
gratis 

Door Hana Miletić 

Samengesteld door Caroline Dumalin

Presentatie Kunstenfestivaldesarts, WIELS, Beursschouwburg, Globe Aroma

Back to top

Disassemblies 07 – Dependencies in the Plenum

Perceptie gaat om hoe we aanraken en hoe we aangeraakt worden 
— Sara Ahmed 

In het Plenum
wordt het bestaan een zee van mogelijkheden
die grenst aan de horizon van het worden
— Denise Ferreira da Silva

We worstelen allemaal met isolement: zowel fysiek als structureel. We zoeken naar manieren om te weten, zonder gedachten, tijd of ruimte. Deze Disassemblies is een collectieve schrijf- en leesperformance van bezoekersgidsen en theorie gerefracteerd in poëzie en gebaren, uitgevoerd in het gezelschap van gasten, zowel nabij als veraf.

Het startpunt is de tentoonstelling Dependencies in WIELS, waarvoor de kunstenaar Hana Miletić samenwerkte met drie groepen: een groep vrouwen uit Globe Aroma die vilt vervaardigden en samen poëzie schreven, een lokale weefstudio (Academie Beeldende Kunsten Anderlecht) en de lees/schrijfgroep Knowledge Is A Does (KIAD). Dit specifieke evenement vertrekt vanuit de lezing van twee essays: Toward a Black Feminist Poethics van Denise Ferreira da Silva en Collective Feelings. Or, The Impressions Left by Others van Sara Ahmed.

Voor Disassemblies 07 ontwikkelden de leden van KIAD een programma in samenwerking met vertrouwelingen en partners in crime. Sommigen van hen hebben gevraagd anoniem te blijven uit solidariteit met mensen die geïllegaliseerd en geracialiseerd worden door koloniale instanties.

Met bijdragen van
Amal Alhaag en Maria Guggenbichler
Heleen Debeuckelaere
E. C. Feiss
Johanna Hedva
Ibrahim Khayar
Bouchra Lamsyeh en Globe Aroma
Hana Miletić
Shilemeza Prins en Globe Aroma
Karisa Senavitis
Kym Ward
Constantina Zavitsanos
en anderen

Praktische informatie
Vrije toegang
Standplaatsen / plooistoelen
Afgedrukte readers zijn beschikbaar voor alle gasten (met extra biografische informatie)
Toegankelijk voor rolstoelen
Genderneutrale toiletten, eveneens met toegang voor rolstoelen
Transcriptie van de lezing nadien verkrijgbaar op aanvraag
Parfumvrij: warm aanbevolen

Back to top

Knowledge is a Does (KIAD) begon als een sociaal bewuste leesgroep aan de Jan van Eyck Academie in de lente van 2014. De stichtende leden zijn Alexis Blake, E.C. Feiss, Toon Fibbe, Ilke Gers, Conny Karlsson Lundgren, Hana Miletić, Karisa Senavitis, Kym Ward en Katharina Zimmerhackl. De groep inspireerde zich voor zijn naam op een essay van Eve Kosofsky Sedgwick, een Americaanse literaire critica en academica, die vooral bekend stond om haar baanbrekende werk in de queer theory. Kosofsky Sedgwicks concept van het "reparative reading" werd een centraal onderdeel van hoe KIAD begon te lezen. Zonder daar specifiek naar te verwijzen gaat KIAD verschillende vormen van "reparative reading" aan en probeert daar studies rond te ontwikkelen – over wat ze lezen, over de institutionele politiek rondom hen en over zichzelf, op een manier die verder gaat dan een normale kritische deconstructie of paranoïde lezing. KIAD blijft tot op vandaag samenkomen, in nieuwe en soms exotische constellaties, om na te denken over wat er gebeurt in de wereld: de opkomst van extreemrechts in Amerika en Europa, de twee werelddelen waar ze wonen. 

Disassemblies is een reeks afzonderlijke evenementen geprogrammeerd door KIAD die als doel hebben de vragen te verkennen die de lezingen van KIAD opwerpen, steeds in nieuwe omgevingen. Eerdere evenementen waren ondermeer filmvoorstellingen, poëzielezingen, een lezing met een tarotkaartenlegging, een "Hate Party", een publicatie/symposium en allerlei performances. Die voltrokken zich in artiestenruimtes, een persoonlijke woonkamer, een LGBTIQ-café, een kringloopcentrum en een turnzaal. Voormalige gasten/medewerkers zijn ondermeer Hannah Black, Valentina Desideri, DJ NOGOOD/SUPER, Egbert Alejandro Martina, Lisa Robertson, Denise Ferreria da Silva, Stikstof, Marina Vishmidt, YOUTUBE LADS en Simone Zeefuik.

Back to top